Ei hullumpi mies Huittisista – esittelyssä Louhoksen visuaalinen taituri

Joni Espo on vaihtanut Helsingin hulinat Huittisten hiljaisuuteen ja mainosmallimaailman aallokot graafisen suunnittelun maininkeihin.

"Hullu mies Huittisista, syö enemmän kuin tienaa!”

Legendaarinen suomalainen sanonta valottaa erään Huittisista lähtöisin olevan miehen tarinaa. Hän käytti kaikki ansionsa ruokailuun, sillä teki rankkaa työtä. Työkavereiden naljailuista suivaantuneena hän lupasi tehdä kahden miehen työn ja näin ansaitsi tuplapalkan. Tämä sanonta kertoo ahkeruuden ja periksiantamattomuuden kunnianosoituksesta, joka on työn ja omistautumisen symboli.

Myös Louhos on saanut kevään aikana nauttia erään huittislaisen miehen ahkeruudesta, kun joukkoon iloiseen liittyi Joni Espo.

Joni tosin on vasta opettelemassa huittislaisuuden saloja, sillä hänen juurensa ulottuvat parisen sataa kilometriä kaakkoon päin pääkaupunkiseudulle, jossa tutuksi ovat tulleet niin Helsinki, Vantaa, Espoo kuin myös viimeisimpänä Nummela.

Huittisiin hän päätyi kumppaninsa kanssa, kun kohdalle osui unelmien talo. Tutka pytingin löytämiselle oli asetettu oikeastaan ympäri Suomineidon helmoja aina lähes Keski-Suomeen asti. Lopulta nuppineula osui kartalle Huittisiin, josta Joni on tyytyväinen.

”Etsimme rauhallista paikkaa ja se löytyi. Tämä on keskellä kaikkea ja keskellä ei mitään. Täällä on tosi hyvä olla.”

Mainosmallimaailman pyörteistä graafiseen suunnitteluun

Jonilla on 34 ikävuoteen mahtunut monenmoista hommaa, millä leipä on hankittu pöytään. Hän valmistui Espoon Omniasta media-assistentiksi reilu kymmenen vuotta sitten, ja opintojen myötä tie vei harjoittelun kautta töihin tuotantoyhtiöön.

Sieltä matka jatkui niinkin spesifiin paikkaan kuin mainosmallitoimistoon. Siinä maailmassa kokemuspankkiin karttui kirjava määrä erilaisia vastuualueita.

”Olin viitisen vuotta projektipäällikkönä ja valokuvaajana. Hoidin castingeja, koekuvauksia, kuvankäsittelyä ja vähän kaikkea, mitä eteen tuli. Samoissa tiloissa oli vielä taidegalleria, jossa tuli toimittua galleristinakin samalla. Avajaisia järkkäiltyä ja näyttelyitä pystyteltyä.”

”Se oli hauskaa aikaa, mutta huomasin samalla, että halusin koulun jäljiltä edelleen päästä suunnittelupuolelle: graafista suunnittelua, verkkosivusuunnittelua tai jotain sen tapaista. Se tuntui omalta.”

Niinpä mainosmallit ja galleriat saivat jäädä taakse, ja taival jatkui ensin digitoimiston web-suunnittelijaksi ja sen jälkeen mainostoimistoon – molemmissa pääpaino graafisessa osaamisessa.

Rentous edellä

Kerättyjen oppien hedelmistä pääsee nyt nauttimaan Louhos ja tietysti ennen kaikkea Louhoksen asiakkaat. Algoritmijumalille kiitos siitä, että Louhoksen rekryilmoitus osui Jonin silmille.

”Hakemuksen kuvaus matchasi omaan osaamiseen. Somekanavia ja verkkosivuja selatessa tuli Louhoksesta tosi rento fiilis. Se pisti myös silmään, että asiakkaat olivat monipuolisia. Se on itselleni mielekästä, kun on erilaisia asiakkaita ja aloja, minkä parissa pääsee töitä tekemään.”

Joni on Huittisten etäpisteeltään ehtinyt jo lähettää muiden louhijoiden näyttöpäätteille ihasteltavaksi monia taidonnäytteitä, joilla hurmata asiakkaat. Ja mikä parasta, mies on itse ollut tyytyväinen valintaansa.

”Ensifiilikset ovat olleet tosi hyvät. Täytyy antaa propsit tosi hyvästä perehdytyksestä. Arvostin sitä, kun kaikki käytännön asiat käytiin alussa tosi hyvin läpi ja hommat lähtivät sitä myötä oikealla tavalla skulaamaan”, Joni kiittelee.

”Ja se rentous tekemisessä on jäänyt myös päällimmäiseksi mieleen. Ei olla kaikki ihan otsat rypyssä ja hampaat esillä.”

Kaaos seuraa perässä

Louhoksella on talossa musiikillista lahjakkuutta sen verran, että yhden bändin varmaan saisi kasaan. Ja siihen kymmenen solistia, mikäli pikkujoulujen karaokekimaraa katsoo. Hoilaamisen taso voi toki olla, noh, varsin värikäs.

Jonin mukana taloon saapui myös konemusiikin taituruutta. Hän tuottaa artistinimellä CHAOTICS biisejä, joita voi käydä kuuntelemassa esimerkiksi Spotifysta.

”Nimi tulee siitä, kun tuntuu, että mihin ikinä menenkin, niin kaaos seuraa perässä”, Joni naurahtaa.

Musiikki vie mukanaan ja kuin huomaamatta vapaa-aika hurahtaa biisejä miksaillessa. Lisäksi hän on intohimoinen valokuvaaja. Kuvat tosin tuppaavat jäämään vain hänen itsensä ihasteltavaksi. Joni arvioi tällä hetkellä olevan noin kahdeksalta vuodelta kuvia, jotka pitäisi jossain välissä muistaa käydä läpi ja julkaista.

Asia saattaa vierähtää vielä yhdeksännenkin vuoden puolelle, sillä uudessa talossa riittää sen verran työsarkaa, että vapaa-ajalla ei tarvitse peukaloita pyöritellä.

”On pihahommia ja kaikenlaista puuhasteltavaa sisälläkin. Tämä on vähän sellainen oma elämäntapansa.”