Katsaus tytäryhtiömme Selko Digitalin alkutaipaleeseen

Jere Havo

Viime vuoden kesäkuussa lanseerattiin Louhos Digitalin tytäryhtiö, digitaaliseen saavutettavuuteen erikoistunut Selko Digital Oy. Selko Digitalin ensimmäinen reilu puolivuotinen on nyt takana ja matka digitaalisen maailman yhdenvertaisuuden edistäjänä on alkanut. 

Selko Digitalin ensimmäiselle seitsemälle kuukaudelle on mahtunut niin haasteita kuin upeita onnistumisiakin. Ennen kaikkea alku on ollut työntäyteinen, mistä olemme iloisia. Selko Digitalin tunnettuus on lisääntynyt ja koko ajan mennään eteenpäin kohti tavoitteita. 

Asiakaskunnassa riittää vielä tekemistä, mutta tähän mennessä on tullut hirveästi kehuja ja palaute on ollut positiivista. Ensimmäisen seitsemän kuukauden aikana on tehty saavutettavuusauditointeja, käyttöliittymäsuunnittelua, saavutettavia dokumentteja, tuotu saavutettavuusosaamista Louhoksen verkkosivuprojekteihin sekä toteutettu yksi graafinen ilmekin alusta asti. Selko Digital on päässyt tekemään yhteistyötä muun muassa Kehitysvammaliiton, Laitilan kaupungin sekä Senaatti-kiinteistöjen kanssa.    

Yhteistyö emoyhtiö Louhoksen ja tytäryhtiö Selkon välillä on sujunut saumattomasti, kun molempien yritysten asiantuntijat tukevat hienosti toistensa osaamista. Tähän saavutettavuusasiantuntija Jere Havo on erityisen tyytyväinen ja hänen mukaansa toiminta onkin oikeastaan sellaista kuin olisi vain yksi firma kahden erillisen sijaan. 

Selko Digitalin ansiosta olemme myös Louhoksella pystyneet palvelemaan asiakkaitamme entistä paremmin. Saavutettavuusasiantuntijoiden avustuksella olemme voineet tarjota asiakkaille aivan uudenlaista lisäarvoa.

 

Lisää saavutettavuus­osaamista

Vuoden 2021 joulukuussa Selko Digital vahvistui uudella saavutettavuusasiantuntijalla. Marianna Österlund aloitti teknisen viestinnän yliopisto-opintojen ohella osa-aikaisesti työskentelyn Selko Digitalilla ja on tuonut valtavasti lisää näkemystä saavutettavuustyöhön.

Marianna kiinnostui saavutettavuudesta jo varhaisessa vaiheessa opintojaan, mutta suuri kipinä syttyi kandin tutkielman tekovaiheessa, jonka aiheena oli selkokieli. Tällä hetkellä hän kirjoittaa gradua saavutettavista PDF-asiakirjoista. 

Saavutettavuus merkitsee Mariannalle ihmisoikeuksien täyttymistä, tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta. Sitä, että kaikki ovat samalla viivalla digitaalisten palveluiden käytössä. Saavutettavuus on Mariannan mukaan sitä, ettei kenenkään tarvitse turhautua vaikeiden sivustojen tai tekstien parissa.  

Mariannan työnkuva on monipuolinen. Hän työskentelee niin asiakirjojen, verkkosivujen, viestinnän kuin sisällöntuotannonkin parissa. Hänen tavoitteenaan on kasvaa saavutettavuuden monipuoliseksi asiantuntijaksi sekä jakaa osaamistaan myös muille. 

Selko Digitalin toinen saavutettavuusasiantuntija Jere kertoo, että Mariannan mukaantulo on ollut iso askel yritykselle. Marianna on päässyt nopeasti juonesta jyvälle ja pystynyt ottamaan upeasti hommia haltuun. Myös Marianna itse kertoo viihtyneensä todella hyvin uudessa työssä ja alan tuntuvan ihan omalta.

 

Saavutettavuudesta tulevaisuuden kilpailutekijä

EU:n saavutettavuusdirektiivin ja kansallisen digipalvelulain tarkoituksena on turvata yhdenvertainen mahdollisuus käyttää verkko- ja mobiilipalveluita ja myös ymmärtää niiden sisältö. Toistaiseksi laki koskee valtioita, kuntia ja muita viranomaisia, useita järjestöjä sekä monia julkisoikeudellisia toimijoita. 

Tulevaisuudessa Selko Digital haluaa edistää saavutettavuutta paitsi lain piirissä olevien tahojen digitaalisissa palveluissa, myös yksityisen sektorin puolella. Saavutettavuus lisää palvelun käytettävyyttä ja ymmärrettävyyttä, jolloin siitä on hyötyä ihan kaikille. Selko Digitalin saavutettavuusasiantuntijat Jere ja Marianna näkevät digitaalisten palveluiden saavutettavuuteen panostamisen paitsi erittäin vastuullisena tekona myös tulevaisuudessa tärkeänä kilpailutekijänä. 

Voit lukea lisää saavutettavuudesta osoitteesta selkodigital.fi. Jos yhteistyö kiinnostaa, ota yhteyttä allekirjoittaneeseen!

Kiinnostuitko?