Terveiset kisälliltä!

Tällä kertaa pääsette lukemaan persoonapronominien ensimmäisestä persoonasta: minusta eli Noora Saksesta! Olen aloittanut Louhoksella markkinoinnin työssäoppijana.

Omasta historiasta sen verran, että työelämässä olen aloittanut jo 15-vuotiaana kaupan kassalla. Sen jälkeiset 20 vuotta olen ollut asiakaspalveluhommissa kaupan alalla sekä contact centereissä suurimmaksi osaksi perinnän alalla.

Useita opintoja on noihin vuosiin sisältynyt, kuten vaikkapa floristin tutkinto. Voit nähdä minut siis sormet toimiston eteisen kukkaruukussa tai jos saat kirjeen perintätoimistolta, holla at me.  

Keväällä 2022 kahden vuoden etätyössä istumisen innoittamana (lue: agitoimana) päätin palata taas koulun penkille ja hain opiskelemaan Rasekoon markkinointiviestintää. Luonnollisesti opintoihin kuuluu myös työssäoppimista.

Jos kaikki menee hyvin, olen Louhoksella sen puitteissa opintojeni loppuun helmikuulle 2024 saakka. Alkuviikot menevät koulutehtävien sekä lähiopetuksen parissa ja loppuviikot olen työssäoppimassa.

Kirjakauppiaan tytär

Vapaa-aikani kuuluu suurimmaksi osaksi tällä hetkellä kirjojen parissa. Olen kirjakauppiaan tytär: olen kasvanut kirjojen keskellä ja siksi lukeminen on minulle lapsesta saakka ollut olennainen osa itseäni.

Kirjoja löytyy kotoa yli 300 – kyllä, laskin ne vähän aikaa sitten huvikseni. Jämttistä luonteenpuolestani kertoo se, että ne ovat luokiteltuna kirjastoluokittain ja aakkosjärjestyksessä. Eniten hyllyssä taitaa olla fiktiivistä kertomakirjallisuutta ja tietokirjallisuutta ripauksella elämänkertoja.

Jos muuten kaipaatte vinkkiä historiallisiin ja aiheiltaan hieman ehkä poikkeaviinkin faktateoksiin: Teemu Keskisarjan kirjat ovat erinomaista luettavaa.   

Teen myös käsilläni kaikenlaista. Olen jonkinlainen kutoja ja virkkaaja. Välillä pöytäni täyttyy maalauspohjista, akryyli- ja gouacheväreistä. Nyt tammikuussa aloitan muutaman kuukauden pituisen kalligrafian kurssin kansalaisopistossa – innostumisen väristyksiä olen viime aikoina löytänyt myös typografian tutkiskelusta. 

Louhokselle osittain sattuman kaupalla

Miten eksyin Louhokselle? No, se on sattuman sekä hyvien ihmisten ansiota. Avauduin erään sosiaalisen median palvelussa siitä kuinka hankalaa työharjoittelupaikkaa on löytää – varsinkin, kun kokemusta opintojen alasta ei ole ennestään.

Päivitykseni näki eräs itselleni täysin tuntematon herrasmies, joka veteli muutamasta oman verkostona narusta, ja täällä ollaan. Tätä tarinaa tulen kertomaan varmaan vielä 20 vuodenkin päästä sillä olen edelleen hyvin äimistynyt saamastani luottamuksesta ja ihmisten halusta tehdä hyvää tuntemattomille. 

Tästä samasta syystä innostuin Louhoksesta yrityksenä hyvin paljon. Muistellessani sitä livehaastattelua, jossa vielä vähän katseltiin olisiko meistä puolin ja toisin yhteistyöhön, ja kaikkia niitä kuulemiani esimerkkejä siitä miten Louhos vaikuttaa yhteiskuntavastuullisesti. Aa että.

Itsehän osallistun vuosittain muun muassa Joulupuu-keräyksiin sekä Hope Ry:n reppukeräyksiin, joten vakuutuin siitä miten ja miksi Louhos haluaa tehdä vastuullista liiketoimintaa. 

Kulttuurishokkia ilmassa

Joulukuussa astuin Louhoksen ovista sisään hyvin jännittyneenä työssäoppijana: takana ei ole siis vielä kovin pitkä matka, mutta olen tuntenut itseni hyvin kotoisaksi. Ihmiset ovat olleet lämpimiä ja suunnitelmat, mihin pääsen vuoden aikana mukaan, vaikuttavat erittäin mielenkiintoisilta.

Suurin kulttuurishokki on ehkä ollut siirtymä tarkasti määritellyistä työtehtävistä ja -ajoista vapaampaan luovaan ympäristöön. Olen tehnyt töitä aloilla, joissa työvuoro alkaa juuri sillä kellonlyömällä, miten se on listaan merkitty ja tauot ovat olleet minuuttipeliä.

On mukavaa saada toisenlaista kokemusta toisenlaisesta työskentelytavasta ja -ympäristöstä. Välillä tuntuu, että pyörin toimistolla kuin yksinäinen puolukka tyhjässä ämpärissä, mutta se varmasti tulee muuttumaan, kun ymmärrystä alasta sekä Louhoksesta kertyy lisää. 

Kuten mainitsin, markkinoinnista alana ei ole minulla juurikaan kokemusta, mutta eräänlaisena renessanssi-ihmisenä sydämeni pakahtuu kaikesta tästä uudesta, mitä minulla on mahdollisuus päästä oppimaan. Olen avoimessa yliopistossa sekä avoimessa ammattikorkeakoulussa pintapuolisesti lukenut kuitenkin markkinoinnin perusteita ja palvelumuotoilua, ja odotan, että saan työssäoppimisesta käytännön massaa niiden teoriatietojen päälle.

Yllätyksekseni jopa ajatus ihan vain datan jalostamisesta ja läpikäynnistä Excel-sulkeisin kuulostaa hauskalta. 

Näillä tuntemuksilla on mukava aloittaa uusi vuosi, uudet tuulet ja uuden oppiminen. 

Terveisin
Noora Saksi