EN

Käyttöliittymä­suunnittelu

Käyttöliittymäsuunnittelun päämääränä on selkeä ja helposti käytettävä ohjelmisto. Olipa kyse sitten mobiiliapplikaatiosta, verkkosivustosta tai sisäisestä hallintajärjestelmästä, niin käyttäjäkokemuksen sujuvuus on ensisijainen etu.

Käyttöliittymä­suunnittelun monta nimeä

Käyttöliittymäsuunnittelusta käytetään myös nimityksiä UI-suunnittelu (user interface) tai UX-suunnittelu (user experience). Myös monilla aloilla trendaava palvelumuotoilu tai palvelukonseptointi liippaavat varsin läheltä samaa asiaa. Käytännössä kyse on suunnittelusta, jonka tavoitteena on tehdä ohjelmistosta selkeä, helppokäyttöinen, turvallinen ja toimiva.

Käyttöliittymällä tarkoitetaan jonkin ohjelman sitä osaa, jonka kautta käyttäjä seuraa ja vaikuttaa ohjelman toimintaan. Käyttöliittymä on siis kaikki, mitä käyttäjä ohjelmasta näkee, eikä käyttöliittymää voi koskaan täysin erottaa siitä osasta ohjelmaa, joka on ikään kuin ”pellin alla”.

Käyttö­liittymä ei saa pakottaa käyttäjää ongelman­ratkaisuun

Käyttöliittymä on parhaimmillaan silloin, kun käyttäjän ei tarvitse pysähtyä miettimään miten jokin toiminto ohjelmassa saadaan aikaan. Tämä on mahdollista noudattamalla hyväksi todettuja käytäntöjä ja useita erilaisia visuaalisia vihjeitä siitä, mistä mikäkin toiminto tapahtuu. Nämä periaatteet ovat samat niin verkkosivujen, verkkokauppojen, kuin verkkosovellustenkin osalta.

Meillä käyttöliittymä suunnitellaan tavoitteiden mukaan responsiiviseksi ja intuitiiviseksi. Responsiivisuus tarkoittaa, että käyttöliittymä mukautuu käytettävän päälaitteen mukaan sille sopivimmalla tavalla: verkkosivu esimerkiksi näyttää erilaiselta tietokoneella ja mobiilissa. Intuitiivisuus puolestaan merkitsee käyttöliittymän suunnittelua sen perusteella, miten käyttäjän ennakoidaan sitä luontevimmin käyttävän. Intuitiivisuuden tavoitteena on siis sijoitella ohjelman ominaisuudet niin, että ne löytyvät sieltä, mistä niitä luontaisesti ensimmäisenä lähdettäisiin hakemaan.

Ota yhteyttä, niin veistellään käyttöliittymästänne käyttökelpoinen!

Toteutukset

Kiinnostuitko?

Tuukka Akkanen

Senior Software Developer

Tuukka Akkanen

Ota yhteyttä